Nedtrykthed og depression 

Jeg tog kontakt til Marianne i foråret 2021 og trods en travl arbejdsuge, tog hun sig tid til at tale med mig om mine udfordringer. Jeg var deprimeret og oplevede angst.

Jeg har tidligere talt med andre psykologer/terapeuter, men aldrig følt at de forstod mig, og at de gav mig de rigtige input. Det gjorde Marianne, og det oplevede jeg allerede fra første samtale.

Hun er et imødekommende og varmt menneske, som tager sig tid til dig. Man mærker, at hun oprigtigt talt er optaget af at hjælpe dig. Møder jeg en svær tid igen i fremtiden, vil jeg uden tvivl tage kontakt til Marianne.

Mand, 32 år

Det er helt normalt at føle sig nedtrykt og energiforladt i perioder. Det oplever vi alle sammen.  

Har du imidlertid oplevet, at du har været nedtrykt, trist, modløs eller måske helt tom for følelser i mere end 14 dage, uden at du helt har vidst hvorfor. Og har du helt mistet lysten til det, der normalt interesserer dig og i stedet oplever dig træt og uden den vante energi, er der måske tale om depressive symptomer.      

Kan du derudover genkende nogle af de følgende tilstande…

  • Du føler, at du ikke er god nok og ikke har noget at byde ind med i forhold til andre mennesker. 
  • Du føler måske, at det er din egen skyld, at du har det, som du har det og du føler dig til besvær i forhold til de mennesker, du omgiver dig med. 
  • Du tumler med mørke og negative tanker i forhold til død og ulykke. 
  • Du har problemer med at koncentrere dig og huske. Og selv enkle valg kan synes uoverskuelige at foretage.
  • Du oplever enten at være rastløs og urolig, samtidig med at tankerne kører rundt i hovedet. Eller du oplever det modsatte; at du bevæger dig langsomt og at det tager tid at tænke en tanke til ende og svare på et enkelt spørgsmål.
  • Du har problemer med søvnen. Enten oplever du at kunne sove konstant eller du oplever at have svært ved at sove. Det kan være, at du har svært ved at falde i søvn, måske vågner du mange gange i løbet af natten eller du vågner meget tidligt om morgen uden at kunne falde i søvn igen.
  • Du oplever, at din appetit er formindsket og du har tabt dig.

… har du måske en depression, og du bør kontakte din læge. Lægen vurderer om der i givet fald er tale om en let, moderat eller svær depression og om du evt. skal tilbydes medicin. Medicin kan være nødvendig ved en moderat eller svær depression, fordi den kan hjælpe dig til at føle dig mindre forpint og være med til at løfte dit humør.

Medicin kan imidlertid ikke ændre dine tanker, give dig et bedre selvværd eller ændre din adfærd og kan derfor ikke stå alene. Der er videnskabeligt belæg for, at psykoterapi kan have en god effekt på nedtrykthed og depressive symptomer.

Behandling af nedtrykthed og depression:

Her vil vi have fokus på, hvad du tænker om dig selv, dine aktuelle livsomstændigheder og dit forhold til dem, der står dig nær. Mange oplever at have negative tanker om sig selv og føler ikke, at de slår til. Du er måske også holdt med mange af dine vanlige gøremål og holder dig fra at deltage i sociale sammenhænge, fordi du ikke orker det eller tænker, at det alligevel ikke nytter noget. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at de negative tanker er symptomer på depressionen og ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden.  

 Læs mere om, hvordan en terapisession kan foregå her.

Kontakt mig

Kontaktoplysninger

+45 30 31 67 71

Kontakt@mariannesteensgaard.dk
CVR.nr.: 42903221

dansk psykoterapeut forening