Angst

Marianne har været en utrolig hjælp for mig i en stormfuld periode af mit liv præget af ængstelige tanker. Jeg har endnu ikke oplevet en person så lyttende og forstående som Marianne. Hun har formået at finde hoved og hale i mine mange tankestrømme og har hjulpet mig med at forstå mine adfærdsmønstre på en meningsfuld måde. Den vejledning og hjælp, jeg har fået igennem mit terapiforløb, har været uvurderlig – jeg har fundet en indre ro, jeg ikke troede, jeg havde.
Kvinde, 22 år

Følelsen af angst kender vi alle sammen. Vores evne til at mærke angst er en naturlig reaktion, når der er fare på færde og det har været en menneskelig overlevelsesmekanisme gennem hundredtusinder af år. Kroppen sættes i et alarmberedskab, så den, i en farefuld situation, er klar til at kæmpe eller flygte.

Lige så vigtigt det er, at du er i stand til at mærke angst, når du skal overleve farlige og livstruende situationer, lige så uforståelig og begrænsende kan følelsen være, når du oplever pludselig at blive bange i situationer, hvor der ikke er fare på færde.

Måske har du en oplevelse af, at angsten, i perioder, styrer dit liv og har indflydelse på dine tanker, dine følelser, den måde din krop reagerer på og din adfærd.

Du har måske det man kalder ”katastrofetanker”, hvor du, i overdreven grad, er bange for at noget farligt sker, som har uoverskuelige konsekvenserne og at du ikke vil være i stand til at håndtere situationen. Sådanne tanker er meget ubehagelige og du vil sikkert føle dig både utryg, usikker og måske gå i panik.

I kroppen kan du mærke, at hjertet slår hurtigere, du får måske kvalme og bliver tør i munden og det kan være, at du får svedige håndflader.

Det er derfor ikke underligt at du muligvis forsøger at undgå det, der giver dig angst. Det kan både være bestemte situationer, steder, genstande eller personer. Det er det, man kalder undgåelsesadfærd. Du kan også have udviklet sikkerhedsadfærd, hvor du gør noget bestemt eller medbringer en bestemt genstand for at kunne føle dig mere tryg eller simpelthen i et forsøg på at forhindre, at dét, du er bange for, sker. 

Det problematiske med både sikkerhedsadfærd og undgåelsesadfærd er dog, at selvom denne adfærd tilsyneladende hjælper dig til at holde angsten stangen på den korte bane, så er den desværre med til at din angst vedligeholdes på den lange bane.   

Behandling af angst:

Arbejdet med angst indebærer i første omgang, at du får en viden om, hvad angst er for en størrelse og hvordan den udarter sig. 

Sammen kigger vi på de, af dine, tanke- og adfærdsmønstre, der forstærker og vedligeholder din angst. I takt med at du bliver i stand til at udfordre disse mønstre, er det muligt for dig at bryde den onde cirkel, hvor du kan have oplevelsen af, at det er angsten, der styrer dit liv.

Jeg ved, at det kan være rigtig svært at slippe den adfærd, der umiddelbart giver dig en følelse af tryghed, men som samtidig også er vedligeholdende for angsten. Derfor vil vi naturligvis arbejde med de metoder, jeg introducerer dig for, i det tempo, der passer dig.  

Læs mere om, hvordan en terapisession kan foregå her.

Kontakt mig

Kontaktoplysninger

+45 30 31 67 71

Kontakt@mariannesteensgaard.dk
CVR.nr.: 42903221

dansk psykoterapeut forening